Zaanse Geluiden
Verslag (Aard)gasloos worden – 9 februari 2018

Verslag (Aard)gasloos worden – 9 februari 2018

Hoe kan je wonen zonder gasaansluiting? Hoe verwarm je dan je huis en kan je nog wel lekker koken? Op vrijdagmiddag 9 februari 2018 gingen we met bewoners van een koopwoning uit diverse wijken het gesprek aan over alternatieven voor (aard)gas. We bakten daarbij pannenkoeken ‘nieuwe stijl’ en waren te gast bij Astrid van der Meer op de locatie van Koken, Eten en Daten in Westzaan.

 Betrokken

Het was een gezellige drukte bij Koken, Eten en Daten. Sommige ouders kwamen met hun kinderen mee speciaal voor de pannenkoeken. Tjeerd Rienstra, Vice-fractievoorzitter van VVD Zaanstad heeft geruime tijd achter de inductieplaat doorgebracht. Er waren veel mensen aanwezig, die al betrokken zijn bij het thema duurzaamheid. Enkele aanwezigen hebben al zonnepanelen of oriënteren zich op zonnepanelen, hebben soms al inductie, soms niet. In een enkel geval was het gewoon leuk om eens te kijken hoe inductie koken gaat.

Informatiebehoefte

In gesprekken aan de eettafel bleek dat men behoefte heeft aan informatie. En daarbij vooral hulp bij het in perspectief plaatsen daarvan. Hoe verhouden verschillende energiebesparende maatregelen zich tot elkaar en wat zijn de consequenties van bepaalde keuzen. Maatwerkadvies dus. Men kwam met vragen als:

  • Ik heb zonnepanelen is wat ik wil daar compatible mee?
  • Wat kost een aardwarmte installatie, en is dat in mijn situatie mogelijk?
  • Hoe duurzaam is het apparaat dat ik aanschaf (gemiddelde levensduur van bijvoorbeeld een inductiekookplaat)?
  • Wat is het standpunt van de gemeente t.a.v. de kosten die gerekend worden voor het afsluiten van je gasleiding?
  • En op basis waarvan is dat bedrag bepaald?

Een moeder vertelde dat ze keramisch kookte. ‘Dat was dramatisch! Bij een verbouwing hebben we de gasvoorzieningen gebruikt, die al aanwezig waren om weer op gas te koken’. Dat ze niet aan inductie hebben gedacht kwam doordat de gasvoorzieningen er al lagen.

De levensduur van de apparatuur speelt een rol bij de afweging om over te stappen op een andere soort verwarming. De prijs van de omschakeling naar gasloos koken of – verwarmen is nog een groot obstakel.

Het is veel te duur voor veel mensen, het moet goedkoper worden.

De overheid geeft hier veel te weinig subsidie voor. Vanuit financieel oogpunt gaan mensen niet omschakelen.

Energierekening lage inkomens

Voor mensen met een laag inkomen, in een huurwoning of in een koopwoning met een funderingsprobleem (en een hoge restschuld) moet het ook mogelijk worden om aardgasvrij te wonen. Zij kunnen het bedrag dat nodig voor de investering in duurzaamheidsmaatregelen niet ineens opbrengen. Een pilot van Betaalbare Koopwoningen Zaanstad (BKZ), waarbij naast funderingsherstel, meteen je eigen huis geïsoleerd wordt, zou breder uitgerold kunnen worden.

BOX Een andere moeders kookt op inductie: ‘Dat doe je alleen als je gaat verhuizen naar een nieuwbouwwoning, anders is het teveel gedoe.’

Samenwerken met buren

Er is een notie dat je met je buren actie kunt ondernemen. De één is daar actiever in dan de ander. Maar hoe dit werkt in de praktijk, als je samen zonnepanelen wil plaatsen, is niet duidelijk. En niet iedereen wil afhankelijk zijn van de buren. Van een pilot zouden we samen kunnen leren.

Rol bedrijven

Er kwamen enkele ideeën op, waar bedrijven een rol kunnen pakken. Kan bijvoorbeeld een keukenzaak informatie geven over de voordelen van inductie koken. Of een installatiebedrijf dat een integraal advies geeft voor verduurzaming van de woning.

Rol gemeente

De gemeente kan de bewustwording van mensen vergroten. Ze kan meer actief informeren. Want je weet niet hoe je moet verduurzamen. De informatie komt vaak in stukjes naar je toe. Hoe werkt het geheel, wat is financieel het meest effectief? Hoe toegankelijk zijn de regelingen? De beslissing blijft een individuele afweging. De Energiecafé’s worden ook genoemd.

De energietransitie komt steeds dichterbij, we beseffen dat we ergens moeten beginnen. En we moeten faseren, niet overhaast beslissen, de energietransitie is niet zomaar geregeld.

Maar we moeten wel met zijn allen nu aan slag!

 

Week Duurzaamheid

Verslag Gezonde leefomgeving – 6 februari 2018

Verslag Circulair – 7 februari 2018

Gratis naar de film An inconvenient Truth 2 – 6 feb 2018

Verslag Klimaatneutraal – 8 februari 2018

Verslag (Aard)gasloos worden – 9 februari 2018