Zaanse Geluiden
Verslag Ik blijf hier wonen want! – 12, 13 en 14 maart 2018

Verslag Ik blijf hier wonen want! – 12, 13 en 14 maart 2018

Jongeren hebben de toekomst maar vinden ze genoeg in Zaanstad? Jongeren veranderen de stad en geven het charme. Zij zijn de toekomstige leiders en werknemers van bedrijven die de circulaire droom om moeten zetten in actie. Zaanstad kent verschillende grote bedrijventerreinen met een enorme werkgelegenheid. Hoe kunnen we jongeren enthousiasmeren om tijdens hun studie hier al kennis te maken? Waarom zouden ze in Zaanstad willen blijven wonen? Wat stellen zij als voorwaarden?

Tijdens de week van de verstedelijking zijn we met leerlingen van het Bertrand Russel College, het Zaanlands Lyceum en het Trias VMBO in gesprek gegaan over wat zij nou belangrijk vinden in Zaanstad. Leuk om te horen was dat ze eigenlijk bijna allemaal tevreden zijn over de stad. Het is hier gezellig, lekker rustig met veel natuur, het centrum van Zaandam is er flink op vooruit gegaan, er zijn leuke restaurantjes en alle familie en vrienden wonen in de buurt. Veel leerlingen waren dan ook van plan om als ze later groot zijn ook in Zaanstad te blijven wonen. Tenminste zolang ze geen liefje zouden vinden in Rotterdam of het avontuur zouden opzoeken in de Verenigde Staten…. In dat geval zouden ze wel vertrekken.

Ook de nabijheid van Amsterdam maakt het aantrekkelijk om in Zaanstad te (blijven) wonen. Enkelen gaven aan hoog geschoolde werkgelegenheid in de stad van belang te vinden om te blijven wonen.  Fastfoodketens bleken ook echt belangrijk te zijn voor de leerlingen, een KFC op loopafstand was een wens die op elke school wel gehoord werd. Ook het behouden van natuur en wat meer voorzieningen in de dorpen was ook een veel gehoorde wens. Op het Zaanlands Lyceum hadden leerlingen voor onze komst al nagedacht over de stad van de toekomst. Ze hadden maquettes gemaakt over hoe zij dachten dat Zaanstad er in de toekomst uit zou moeten zien. Sommige leerlingen beperkten zich tot het bouwen van nieuwe woonwijken. Anderen waren op zoek gegaan naar meer ruimte en hadden eilanden in de Zaan gemaakt of waren de hoogte ingegaan in het centrum van Zaandam. Op vrijwel iedere maquette waren zonnepanelen en/of windmolens te zien. Kortom: veel ideeën en best spannend hoe het allemaal gaat worden!

 

Verslagen week Verstedelijking zie de link hieronder

Week Verstedelijking – 8 t/m 16 maart 2018