Zaanse Geluiden
Verslag Ontmoetingen in de wijk – 19 t/m 24 februari 2018

Verslag Ontmoetingen in de wijk – 19 t/m 24 februari 2018

‘Als ik burgemeester was, dan zorg ik dat…..’

Zaanse geluiden streek in de week van de inclusieve stad samen met LAB.z op verschillende plekken in Zaanstad neer om te peilen hoe bewoners denken over een Zaanse samenleving waar iedereen bij hoort. Met ansichtkaarten onder de arm knoopten we gesprekjes aan met bewoners over hoe zij ervoor zouden zorgen dat iedereen in Zaanstad mee kan doen en erbij hoort. Iedereen kon zijn wens op een ansichtkaart schrijven: ‘Als ik een dag burgemeester van Zaanstad ben, dan zorg ik dat: … ‘
We trapten af op de Rozengracht, waarna het Zilverschoonplein in Kogerveld aan de beurt was en tot slot bezochten we in Assendelft  het Kaaikhof.
De gesprekken en ingevulde ansichtkaarten laten zien wat de inwoners belangrijk vinden voor de komende jaren in Zaanstad en waarvan ze denken dat we samen de komende tijd prioriteit aan moeten geven zodat Zaanstad een fijne plek is waar iedereen fijn kan leven, wonen en werken.  Ondanks de kou hebben we flink wat mensen gesproken. Allerlei ideeën zijn voorbij gekomen, we pikken de belangrijkste eruit.

Sociale maatschappij

Van meer beschikbare sociale huurwoningen voor mensen uit Zaanstad die op straat komen te staan tot meer ontmoetingsplekken voor jong en oud, waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten en samen activiteiten kunnen organiseren. Meer ontmoetingsplekken voor gezinnen met kinderen.

Als het aan de inwoners van Kogerveld ligt zou hun wijk levendiger worden met veel  sportmogelijkheden in de openbare ruimte, zoals voetbalveldjes voor jongeren en jongvolwassenen en een ‘fitnessapparatuur-park’ zodat volwassenen en jongeren die buiten sporten wat meer mogelijkheden hebben.

‘Ik zou de werkgelegenheid beter verdelen… sociale werkplekken meer waarderen en niet zien als goedkope arbeidskrachten.’

‘Meer koffieplekken voor gezinnen in Zaanstad’

Bereikbaarheid centrum & gemeentehuis

Betaalbaarheid van het parkeren in het centrum of liever het afschaffen van betaald parkeren in het centrum van Zaandam zodat het centrum voor iedereen bereikbaar blijft. De busbrug weer open is ook een wens van veel mensen. In Assendelft wil men daarnaast graag een busverbinding. Mensen vinden ook dat het gemeentehuis voor mensen die slecht ter been zijn makkelijker bereikbaar zou moeten zijn.

‘Het gemeentehuis beter bereikbaar maken voor mensen die slecht ter been zijn’

Natuur en cultuur

Mensen willen graag ook meer natuur, meer groen in de wijk en meer culturele plekken.

Veiligheid op straat

Mensen willen graag ’s avonds nog rustig over straat kunnen. De wens van zowel jongeren als volwassenen is dat er meer politie op straat komt en dat politie en hulpverlening hun werk goed doen.

‘een veiliger gevoel in de wijk, met name s’avonds…’