Zaanse Geluiden
Video en verslag Uitdaging hoe blijf je gezond? – 19 februari 2018

Video en verslag Uitdaging hoe blijf je gezond? – 19 februari 2018

Hoe kan iedereen ouder worden, gezond blijven én nog altijd midden in het leven staan? Gemeente Zaanstad heeft een prijsvraag uitgeschreven – een City Challenge – om zoveel mogelijk ideeën op te halen hoe mensen tot op hoge leeftijd sociaal actief kunnen blijven. Tijdens deze middag hoorden we meer over een aantal van de 56 ideeën die zijn ingediend voor deze prijsvraag. Ooit nagedacht over een vertragingsroute voor optimaal bewegen & genieten in de stad? Of juist heuse Olympische Spelen voor ouderen bedacht in de stad? En als meedoen niet meer lukt, dan laat je de sociale taxi toch even voorrijden, voor een goede voor- of nabeschouwing?

Tom Moons is kennisspecialist bij de gemeente Zaanstad en hard bezig met het maken van beleid rond Gezondheid. Sociaal actief blijven van ouderen is een belangrijk onderdeel van het beleid. Hij neemt ons mee in de wereld van de eenzaamheid.

Al bij de eerste sheets raken we in gesprek. Want is eenzaamheid nu iets wat je mee neemt, omdat je het altijd al moeilijk vindt om ontmoeting en aansluiting te vinden? Nee, het kan je ook overkomen, door bijvoorbeeld een handicap, zoals niet meer goed kunnen zien of horen, of als je sociale netwerk wegvalt, door kinderen uit huis of ver weg, overlijden van vrienden.

Feit is wel dat als je eenmaal eenzaam bent, het bar moeilijk is om hier weer uit te komen.

Veel verschillende factoren hebben invloed op sociale activiteit. Denk aan leeftijd, opleidings- & inkomensniveau  of achtergrond. En de risico’s voor gezondheid, kwaliteit van leven en oud(er) worden zijn groot. Aanpak van eenzaamheid vraagt echt om maatwerk; het is voor iedereen verschillend.

Belangrijk werkzaam element is: versterken van de netwerken!

De gemeente Zaanstad heeft een City Challenge uitgeschreven, om in Zaanstad en daarbuiten innovatieve ideeën op te halen om zo lang mogelijk fit te blijven. De prijswinnaar krijgt een prijs, of mag mee uitwerken en uitvoeren. Er zijn 55 inzendingen binnengekomen, heel divers en verrassend, van sportieve ouderen tot betrokken kunstenaars.

We zien vier categorieën van ideeën: vervoer, communicatie, ontmoeting en zingeving. Conclusie is dat er veel mogelijk is in Zaanstad, maar toch ook een rijk palet aan ideeën nodig is om iedereen sociaal actief te kunnen laten zijn. Een verbinding van goede elementen uit alle ideeën kan hier zeker aan bijdragen.

We verdelen het (chocolade)budget over de 15 beste ideeën en gaan vervolgens in groepjes in gesprek over de goede elementen, de realiteitswaarde en de innovatieve kracht. Zo passeert ‘Opa’s achtertuin’, waar groenten geteeld, bereid & verorberd kunnen worden. En Oud&Nieuw en Overnieuw, ideeën om verbindingen te maken tussen kinderen en ouderen, vanuit het onderwijs of ook gezinnen in de wijk.

Hoe hou je kinderen actief en sportief

Mirjam Preusterink van Sportbedrijf vertelt over een eerste City Challenge, rond de vraag hoe we juist kinderen actief & sportief houden. Het leverde prijswinnende ideeën op voor meer lifestyle achtige bijeenkomsten & ontmoetingen. En het heeft z’n uitwerking gekregen in bijvoorbeeld de Zaanse City Experience, waarbij Sportbedrijf bemiddelt en matcht tussen middelbare scholen en sportverenigingen. Mirjam benadrukt het belang van ‘levenslang sporten’ en ook aandacht voor de sportieve behoeften & mogelijkheden van mensen met een andere achtergrond.

We realiseren ons dat Nederland best uniek is als het gaat om sport en ook het verenigingsleven.

We hebben een grote diversiteit en duurzaamheid in accommodaties, programma’s, verenigingen, vrijwilligers en sportieve activiteiten. We willen als stevig geluid laten horen dat sporten & bewegen voor iedereen belangrijk is, van jong tot oud, los van verschil in achtergrond, geslacht, eventuele handicaps. Echt inclusief dus! En soms is een beetje specifieke aandacht, bijvoorbeeld zwemmen voor allochtone vrouwen, welkom. En we moeten met elkaar zoveel mogelijk proberen aan te sluiten op de mogelijkheden en behoeften van de gemeenschap; uitsluiting door bijvoorbeeld fysieke belemmeringen of veiligheid ligt toch altijd op de loer.

Presentatie City Challenge Sociale Gezondheid – Zaanse Geluiden 19-02-2018

Bekijk ook de video

Programma Op naar de Olympische spelen voor ouderen

 

Locatie
Buurt- en speeltuinvereniging Het Havenkwartier
Havenstraat 71
16506 PK Zaandam

 

Programma Week Inclusieve stad 19 t/m 23 februari 2018

Wensvideo en opbrengst ideeën Onze stad voor iedereen/Maak het verschil – 20 februari 2018

Verslag en ‘Spoken word’: Goed gesprek met (kinder)ombudsmannen over inclusieve stad? – 20 februari 2018

Verslag Haal het talent naar boven – 21 februari 2018

Verslag en video Haal ze er weer bij – 22 februari 2018

Ontmoetingen in de wijk – 19 t/m 24 februari 2018

In gesprek met Zaanstad