Zaanse Geluiden
Goed gesprek met ombudsman Arre Zuurmond en kinderombudsmannen: Wat is een inclusieve stad? – 20 februari 2018

Goed gesprek met ombudsman Arre Zuurmond en kinderombudsmannen: Wat is een inclusieve stad? – 20 februari 2018

Arre Zuurmond

Aanmelden

Al 29 mensen hebben aangemeld


Tribe Loading Animation Image

Wat vormt de inclusieve stad? Wat betekent het? En wat vraagt het van inwoners, organisaties, ondernemers en overheid? Vanavond is er een goed gesprek met Ombudsmannen Arre Zuurmond & Anne Martien van der Does en de introductie van de nieuwe Zaanse kinderombudsman medewerker Doby van den Eijkhof.

Waarom werkt de afdeling ‘Halen’ (boetes, incasso, deurwaarder) vooralsnog beter dan de afdeling ‘Brengen’ (dienstverlening)? aldus Ombudsman Arre Zuurmond van de metropoolregio Amsterdam

Drie ombudsmannen aan het woord

Anne Martien van der Does

Arre Zuurmond & Anne Martien van der Does van de metropoolregio Amsterdam  gaan in gesprek over de ervaringen als ombudsman. En laten ons zo ervaren wat een inclusieve stad is. Of misschien wel kan of moet zijn.  Doby van den Eijkhof start 1 februari als de Zaanse kinderombudsman. Hij vertelt over het waarom & waartoe van zijn prille functie! En staat open voor suggesties!

Maar Arre, Anne Martien & Doby hebben natuurlijk ook vragen voor jullie! Want wat is voor jullie een inclusieve stad? En waar wil de stad soms toch nog niet helemaal ‘inclusief’ zijn? Waar & wanneer is sprake van uitsluiting? En hoe ziet dat er dan uit in de praktijk? Tijdens het tweede deel van de avond gaan we hierover met elkaar in gesprek.

Inssaf Cherif is de gespreksleider van de avond en leidt het gesprek met de zaal.

Missie van de Ombudsman: Samen met alle belanghebbenden werken wij aan een steeds beter functionerende overheid, waar iedereen maximaal vertrouwen in kan hebben.

 

Spoken word

Een inclusieve stad is een stad voor iedereen. Een stad waar creativiteit en diversiteit gestimuleerd wordt. Een plek waar niemand wordt buitengesloten, aldus Luan Buleshkaj

Programma Een goed gesprek over ‘Wat is de inclusieve stad’ met ombudsmannen en spoken word

Dinsdag 20 februari 2018

20 uur

  • Inssaf Cherif introduceert en bevraagt de ombudsman Arre Zuurmond & kinderombudsman Anne Martien van der Does
  • Introductie Doby van den Eijckhof
  • Gesprek met de zaal onder leiding van Inssaf Cherif
  • Ronde tafelgesprekken  over ‘inclusieve thema’s
  • Spoken Word van Luan Buleshkaj

22 uur einde

Café Fabriek
Sijbrandssteeg 12
Zaandam

Aanmelden

Al 29 mensen hebben aangemeld


Tribe Loading Animation Image

Arre’s ombudsvisie

Een ombudsman richt zich op de uitvoering van beleid. In de kern komt het erop neer dat hij fouten herstelt in de dienstverlening. Hij doet niet aan politiek – zeker niet aan partijpolitiek – maar vanuit zijn ervaring met de uitvoering van beleid kan hij wel feedback geven aan beleidsmakers. Ik zie drie rollen voor Ombudsman:

1. De bezemwagen
Iedereen maakt fouten – ook de overheid – en zonder al te veel ruchtbaarheid eraan te geven helpen wij, onder de radar, de overheidsorganisaties met het herstellen van die fouten. Zolang het een incident is, gebeurt dit niet alleen snel, maar vooral met geduld en begrip.

2. De lerende en reflecterende verbeteraar
Als de uitvoering van beleid herhaaldelijk niet de juiste oplossingen oplevert voor de burger, dan is dat geen incident meer, maar een structurele fout. Om dit soort fouten op te lossen, werken wij als procesbegeleider die een leerproces ontwerpt, op basis waarvan de betrokken organisatie zelf verbeteringen ontwikkelt.

3. De transformator
Met de komst van de informatiesamenleving verandert de rol en positie van de overheid. Op basis van de klachten die wij krijgen en onze mogelijkheid om onderzoeken eigener beweging te doen, leveren wij een bijdrage aan deze transformatie. Elke structurele fout die wij helpen oplossen, is te zien als een bouwsteen in het grotere veranderingsproces.

Zaanse kinderombudsman luistert naar de wensen van Zaanse kinderen

Hoe vaak luisteren we als gemeente naar de wensen van kinderen? In Zaanstad bedachten we: dat kan beter. Daarom gingen we op zoek naar een Zaanse kinderombudsman. En die hebben we gevonden: Doby van den Eijkhof. Vanaf 1 februari ondersteunt hij kinderombudsman Anne Martien van der Does met het afhandelen van klachten van Zaanse kinderen en ouders. Maar vooral gaat hij kinderen en jongeren actief vragen naar hun mening en ideeën. ‘Hoe denken jongeren zelf dat Zaanstad dingen beter kan organiseren? Waar lopen ze tegen aan? Welke ideeën hebben ze om de stad beter te maken? Doby van den Eijkhof gaat daar, samen met Zaanse jongeren en kinderen, mee aan de slag.

Spoken word van Luan Buleshkaj

Luan Buleshkaj is in 2012 begonnen met spoken word/poetry slam. De Albanese Amsterdammer maakte daarvoor vooral naam als battlerapper bij het platform ‘Punchout Battles’. Sinds Luan entree maakte in de poëziewereld stond hij al op vele podia in Nederland. Denk aan Mensen Zeggen Dingen, Woorden Worden Zinnen, Paginagroots & Poetry International. Luan was in september 2015 huisdichter bij het programma CritiX op FunX. Tevens gaf hij 2 jaar lang elke maandagavond workshops aan vluchtelingen in het AZC te Utrecht. Luab was tijdens het EK 2016 op de NOS te zien als analist van de wedstrijden van Albanië, waarna hij de avonden afsloot met een spoken word-stuk. Hij staat vooral bekend om zijn woordspelingen en gevoel voor improvisatie en is tegenwoordig host van Mensen Zeggen Dingen in Paradiso.

Themaweek Inclusieve Stad
19 tm 22 februari 2018

Uitdaging hoe blijf je gezond? – 19 februari 2018

Onze stad voor iedereen/Maak het verschil – 20 februari 2018 *(VOL)

Haal het talent naar boven – 21 februari 2018

Haal ze er weer bij – 22 februari 2018

Ontmoetingen in de wijk – 19 t/m 24 februari 2018